Τι είναι οι υπέρυθρες ακτίνες; (infrared)

Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μεταξύ του ορατού φωτός και των μικροκυμάτων, τα οποία μπορεί κανείς να τα αισθανθεί, αλλά όχι να τα δει ή να τα μυρίσει. Η εκπομπή υπέρυθρων ακτινών, είναι αόρατη. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Χάρη στους ανθρώπινους δερματικούς αισθητήρες μπορούμε να την αισθανθούμε. Πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας που συναντάμε στην καθημερινότητά μας είναι ο ήλιος, η φωτιά, το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, η υπέρυθρη ακτινοβολία αποτελεί το φυσικό τρόπο θέρμανσης. Ο τρόπος, δηλαδή, που επέλεξε η φύση να μας θερμάνει.
Στην καθημερινότητα ο ήλιος είναι αυτός που αποτελεί την πηγή ακτινοβολούμενης ενέργειας. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ήλιος κρυφτεί πίσω από ένα σύννεφο; Παρόλο που η θερμοκρασία του αέρα δεν πέφτει, αισθανόμαστε τον καιρό να κρυώνει. Τα σύννεφα μπλοκάρουν την υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου και εκείνη την στιγμή μας γίνεται αισθητή η έλλειψη της θερμικής ακτινοβολίας. Επίσης, σε μία συννεφιασμένη μέρα με υγρασία όταν τα σύννεφα απομακρυνθούν και αφήσουν τον ήλιο να λάμψει, τότε η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αυτή που μας ζεσταίνει και μας δίνει ένα ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης και αγαλλίασης.

Η κύρια ποσότητα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε από τον ήλιο είναι η ευεργετική Υπέρυθρη και μόνο το 3% αυτής είναι η βλαβερή Υπεριώδης.

Από το σύνολο της ενέργειας που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 53% είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 44% ορατό φως και τα 3% είναι η υπεριώδης ακτινοβολία.

υπέρυθρες ακτίνες

Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο. Αντίθετα έχει επιστημονικά αποδειχθεί η ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο
Πολλές φορές, γίνεται σύγχυση της θεραπευτικής υπέρυθρης ακτινοβολίας, με την βλαβερή υπεριώδη, ή τα μικροκύματα, ή ακόμα και τις ακτίνες Χ.
Τα υπέρυθρα κύματα είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία μπορεί να ζεστάνει αντικείμενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω τους. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς και μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως ασφαλής.