Τι κατανάλωση θα έχω;

 

Αξιοποιώντας πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης σε σχέση με το τρέχον κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξοικονομείτε:

  • Λιγότερη κατανάλωση από τα συμβατικά σώματα ηλεκτρ. Θέρμανσης, αερόθερμα κ.α.
  • Λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα συμβατικής κατασκευής με πετρέλαιο.
  • Λιγότερη κατανάλωση από τα air condition.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ικανό να σας πείσει: δωμάτιο 15m², κατασκευής 10ετίας του 90:
Ημερήσιο κόστος, για ζέστη 24 ώρες το 24ωρο με χρήση θερμοστάτη, μόλις 1,00€.

economy

Τοποθετώντας  πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης στο χώρο σας, εξασφαλίζετε σημαντική μείωση των εξόδων της οικογένειας ή της επιχείρησής σας και απολαμβάνετε οφέλη, όπως:

Μέγιστη απόδοση , εξοικονόμηση ενέργειας και εντυπωσιακά χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από όλα τα συμβατικά μέσα θέρμανσης.

- Xαμηλό κόστος απόκτησης με χρηματοδότηση 100% για εξόφληση μέχρι και σε 5 χρόνια!

Αυτονόμηση δωματίων και απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας των επιμέρους χώρων (η τοποθέτηση θερμοστάτη με μηδαμινό κόστος εξασφαλίζει μείωση κατανάλωσης 3-5% ανά 8ωρο).

Συμπληρωματική υφιστάμενης θέρμανσης.

Υψηλή απόδοση σε συνάρτηση με χαμηλή κατανάλωση.

Θέρμανση απευθείας των δομικών στοιχείων του χώρου και μέγιστη οικονομία σε σχέση με τους λοιπούς συμβατικούς τρόπους θέρμανσης που ζεσταίνουν πρωτίστως τον αέρα.

Δεν υπάρχουν κρυφά κόστη μέσω:

- Της εύκολης τοποθέτησης

- Της εύκολης μεταφοράς (αλλαγή κατοικίας, εξοχικό)

- Της μείωσης εξόδων ανακατασκευής & ανακαίνισης

- Των ανύπαρκτων εξόδων καθαρισμού & συντήρησης

 

Με θερμοστάτη έχουμε περίπου 25% περισσότερη οικονομία.

Μεγάλη οικονομία καταναλώνοντας μειωμένο νυχτερινό ρεύμα από την ΔΕΗ.

Με επιφύλαξη,  μπορείτε να υπολογίσετε το λογαριασμό σας εάν γνωρίζετε πόσο κατανάλωση έχετε σε kwh και λοιπά στοιχεία του λογαριασμού σας από το παρακάτω link.

http://www.asxetos.gr/ypologismos/DEH/

 

Το σχετικό τιμολόγιο της ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει όφελος της τάξης των 150 – 350 ευρώ τον χρόνο. (μαζί με τη χρήση)

άρθρο έτους 2013

 

Από 150 έως 350 ευρώ τον χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει μια οικογένεια, με σχετικά υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, από τη χρήση του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, στο οποίο η κιλοβατώρα είναι αρκετά φθηνότερη από τα περισσότερα ημερήσια τιμολόγια. Με τα τιμολόγια της ΔΕΗ να έχουν ανεβεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές στα εισοδήματά τους, και η παραμικρή εξοικονόμησηχρημάτων αποδεικνύεται πολύτιμη.

Συγκεκριμένα, το νυχτερινό τιμολόγιο κοστολογείται προς 0,05400 ευρώ την κιλοβατώρα (kWh), ενώ επιβαρύνεται και με τέσσερα ευρώ επιπλέον πάγιο το τετράμηνο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, από 1-800 kWh η χρέωση είναι 0,05625 ευρώ/kWh, από 801-1.000 kWh η χρέωση είναι 0,07850 ευρώ/kWh, από 1001-2.000 kWh φτάνει τα 0,08150 ευρώ/kWh και από 2.000 kWh και πάνω ανεβαίνει στα 0,09155 ευρώ/kWh. Είναι φανερό πως όσο πιο μεγάλη είναι η οικογενειακή κατανάλωση τόσο περισσότερο συμφέρει η χρήση του νυχτερινού τιμολογίου. Μόνο για όσα νοικοκυριά έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο δεν φαίνεται να συμφέρει, εκτός κι αν ανεβάσουν τη χρήση του νυχτερινού πάνω από τις 150 kWh, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος του αντίστοιχου τέλους.

Το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος ισχύει για οκτώ ώρες το 24ωρο και εφαρμόζεται με δύο τρόπους. Με τη μορφή του συνεχούς ωραρίου (23.00 – 07.00), με ισχύ όλο τον χρόνο. Αφορά καταναλωτές που κάνουν χρήση νυχτερινού πριν από το 1988, αλλά και ορισμένους νεότερους συνδρομητές της ΔΕΗ από ειδικές περιοχές. Το μεικτό (τμηματικό) ωράριο έχει δύο εφαρμογές του νυχτερινού, μία θερινή και μία χειμερινή. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο είναι από τις 23.00 έως τις 07.00. Τους υπόλοιπους μήνες (από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο) όμως, το νυχτερινό γίνεται και λίγο… μεσημβρινό, καθώς χωρίζεται σε δύο τμήματα: από 15.30 ως 17.30 και από 02.00 έως 08.00.

Εξομαλύνεται και η ροή

Το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να εξαπλώσει την κατανάλωση του ηλεκτρισμού σε όλο το 24ωρο και ειδικά να αποσυμφορήσει τις ώρες της ημέρας με πιο εντατική χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι, εξομαλύνεται η ροή ηλεκτρικού ρεύματος, περιορίζονται οι κορυφώσεις της ζήτησης που υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να αυξάνει την παραγωγή ή και να θέτει μονάδες σε λειτουργία, με αποτέλεσμα αυξημένο (και ασύμμετρο) οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Γι’ αυτό παρατηρείται και η αλλαγή του ωραρίου τους πιο ζεστούς μήνες, έτσι ώστε να μην αυξάνεται η κατανάλωση στις μεσημβρινές ώρες που μπαίνουν μπρος τα κλιματιστικά…

Η ύπαρξη του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου μειώνει αντικειμενικά το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς ο νυχτερινός φωτισμός, η λειτουργία του ψυγείου για το ένα τρίτο της ημέρας, αλλά και άλλων συσκευών (π.χ. υπολογιστής ή τηλεόραση) γίνονται σε ώρες με μειωμένο τιμολόγιο. Το όφελος μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό για το νοικοκυριό που θα προγραμματίσει ορισμένες ενεργοβόρες εργασίες να πραγματοποιηθούν μετά τις 11 μμ. και μέχρι τις 7 πμ. Για παράδειγμα, μεγάλη είναι η κατανάλωση ηλεκτρισμού από το πλυντήριο ρούχων (5,1% του συνόλου) και το πλυντήριο πιάτων (2,8%), η λειτουργία των οποίων μπορεί να προγραμματιστεί τις ώρες μειωμένης τιμής. Η χρήση του θερμοσίφωνα, το μαγείρεμα (ειδικά για εργαζομένους, που μαγειρεύουν από το βράδυ για την επομένη), ακόμα και το σιδέρωμα, μπορούν να γίνονται μερικές φορές τουλάχιστον στο νυχτερινό ή στους χειμερινούς μήνες στο διάστημα 15.30 – 17.30. Αρκετές ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν επιλογές χρονικού προγραμματισμού, με τις οποίες μπορούν να προγραμματιστούν π.χ. τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης για να λειτουργήσουν στις συγκεκριμένες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και μόνο η ενεργοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου, στην περίπτωση μιας οικιακής κατανάλωσης 1.800 κιλοβατωρών το τετράμηνο μπορεί να μειώσει το κόστος από 255 ευρώ στα 205 ευρώ περίπου. Δηλαδή όφελος 50 ευρώ το τετράμηνο, 150 στο έτος. Τώρα, εάν η συγκεκριμένη οικογένεια πάρει μέτρα για τη χρήση όσο γίνεται περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών εντός του νυχτερινού, το όφελος μπορεί να φτάσει τα 200 – 250 ευρώ. Επίσης εάν μία οικογένεια χρησιμοποιεί τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης και την νύκτα, η μείωση μπορεί να φτάσει και στα 30% του συνολικού ποσού.

Πώς ακριβώς εφαρμόζεται

Για να ενεργοποιηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει ο καταναλωτής να τοποθετήσει, εάν δεν υπάρχει ήδη, σε συνεργασία με ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, έναν αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Σε περίπτωση που πρόκειται περί ενοικιαστή, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Στη συνέχεια πρέπει να κατατεθεί αίτηση σε κατάστημα της ΔΕΗ, με ορισμένα συγκεκριμένα δικαιολογητικά  και διαμορφώνεται νέο συμβόλαιο.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση (νυχτερινό), Γ1Ν απαιτείται :

Να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη).

Να επισκεφτείτε οποιοδήποτε Κατάστημά μας, έχοντας μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να:
- Υποβάλετε σχετική αίτηση και νέο σχεδιάγραμμα και  δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ),
στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης
- Υπογράψετε νέο συμβόλαιο στο όνομά σας και
- Καταβάλετε 34€* πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το Δίκτυο της ΔΕΗ

*η τιμή ισχύει για το έτος 2012

Η μάχη για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος επεκτείνεται σε πολυποίκιλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Η λελογισμένη και περιορισμένη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών, η αποφυγή άσκοπης χρήσης ενεργοβόρων συσκευών (όπως τα κλιματιστικά), η αντικατάστασή τους από ανεμιστήρες οροφής και βεβαίως η επιλογή έξυπνων συσκευών  καλής ενεργειακής απόδοσης (κλάση Α++, Α+, Α) αποτελούν βασικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Πολλές φορές η δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι αποτέλεσμα πολύ απλών επιλογών, όπως για παράδειγμα να μην ανοίγει συχνά η πόρτα ενός φούρνου όπου μαγειρεύουμε ή ενός ψυγείου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι απώλειες θερμότητας ή ψύξης αντίστοιχα είναι πολύ μεγάλες. Λάθος επιλογή είναι επίσης η τοποθέτηση του ψυγείου δίπλα σε θερμαντικά σώματα. Πράγματα που παλιότερα δεν τα σκεπτόμασταν, τώρα έρχονται στην επιφάνεια, ως ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.