"Άτομική" θέρμανση στα διαμερίσματα.

Τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών βάζει ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή για την αυτόνομη θέρμανση στα διαμερίσματα.

Πλέον επιτρέπεται και με το νόμο η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με  αέριο (φυσικό – υγραέριο) ένας ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

Ψηφίστηκε τροπολογία  η οποία προβλέπει να απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, όποια διαμερίσματα αυτονομούνται.

Χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας η αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η αναμενόμενη διάταξη για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση όσων διαμερισμάτων το επιθυμούν σε πολυκατοικίες. Συγκεκριμένα, ακόμα και με αρνητική απόφαση της συνέλευσης, ακόμα και με αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό, όποιος ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί, μπορεί να αποσυνδεθεί, μονώνοντας τις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης και εγκαθιστώντας δικό του σύστημα θέρμανσης. Η υποχρέωση του περιορίζεται να συμμετέχει στο κόστος συντήρησης του παλιού κεντρικού συστήματος, εάν φυσικά αυτό συντηρείται.

Γίνεται αναφορά και στα αποδοτικότερα συστήματα θέρμανσης ολόκληρων κτιρίων, ένα από αυτά είναι και το φυσικό αέριο ή υγραέριο εκεί που δεν υπάρχει το φυσικό αέριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο παλιός λέβητας πετρελαίου μπορεί να αντικατασταθεί με έναν κεντρικό λέβητα  στην περίπτωση που για αυτό συμφωνήσει το 50+1% των ιδιοκτητών.

Με την επικείμενη έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον», οι προβλέψεις του ψηφισθέντος Νόμου ανοίγουν το δρόμο για την επιδοτούμενη εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης όπως οι λέβητες υγραερίου – φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν το ήδη υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων και καλοριφέρ εντός του διαμερίσματος.

Η WARMLAND HEATING SYSTEMS, επίσημος προμηθευτής υπέρυθρης θέρμανσης  και των συστημάτων θερμότητας αερίου (υγραερίου – φυσικού αερίου) από την πρωτοπόρα κατασκευάστρια Ιταλική εταιρεία BAXI (ΥΔΡΟΜΑΡΙΝ Α.Ε.) προσφέρει μέσω και του δικτύου συνεργατών της πλήρεις υπηρεσίες εγκατάστασης  θερμότητας τόσο για μεμονωμένα διαμερίσματα, όσο και για ολόκληρα κτίρια. Τα συστήματα αυτά, μπορούν να παρέχουν εκτός από θέρμανση, και ζεστό νερό χρήσης.